De geboorte

 

Op 5 december 2013 overlijdt de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Een man die immens veel voor zijn land heeft betekend. Maar ook daarbuiten werd hij gerespecteerd en gewaardeerd. Overal ter wereld wordt in het nieuws uitgebreid stilgestaan bij zijn overlijden. Met een kop koffie in de hand zet ik mijn tv aan, nieuwsgierig naar wat RTL4 hierover te melden heeft. De nieuwszender laat toespraken zien van de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu en de Britse premier David Cameron. Ook prins William en zijn Kate uit Groot-Brittanië geven acte de présence om hun verdriet over dit verlies te verwoorden. Groot-Brittanië? Groot-Brittanië? Ik staar naar de woorden die onder in het beeld verschijnen. Weten ze bij RTL4 nou godverdomme nog niet hoe ze dat moeten spellen? Geërgerd pak ik mijn smartphone, klaar om die analfabeten met een tweet eens flink de oren te wassen. Snel scan ik de recente tweets van de mensen die ik volg: indrukwekkende teksten die verwijzen naar het icoon van de anti-apartheidsbeweging dat niet langer onder ons is. Al lezende stijgt het schaamrood naar m’n kaken. Kom ik aan met mijn zure, in dit verband totaal irrelevante tweet over een nieuwszender die niet kan spellen. Ik besluit RTL4 met rust te laten en verwijder het berichtje dat ik klaar had staan om te verzenden. Maar mag ik het hier dan wel even kwijt? Lieve piepeltjes van RTL4, voor eens en voor altijd: het is Groot-Brittannië. Met tweemaal ‘t’ en tweemaal ‘n’!

 

De allerlaatste fase bij het maken van een tekst is belangrijk. Na bijvoorbeeld meerdere correctierondes kan er nog van alles misgaan: ontbrekende (of juist te veel) interpunctie, stijl-, spel- en tikfouten. Ze komen maar al te vaak voor in een tekst die geacht wordt helemaal "af" te zijn. Hier komt de eindredacteur om de hoek kijken. taAL&tEXt heeft een scherp oog voor detail en weet zo elke tekst tot in de puntjes af te leveren. In 2012 was de eindredactie van de VLAMkrant, een krant over mensenrechten, voor mijn rekening.

‘Ik ken Alex al heel lang en wéét dat hij altijd scherp en kritisch blijft op teksten. Zijn rode (digitale) pennetje is berucht; in eerste instantie schrik ik altijd als ik het document open dat hij onder handen genomen heeft. Bommetje vol track changes met correcties. Als schrijver ben je op een gegeven moment blind voor fouten in je eigen tekst. Zo ging het ook bij de mensenrechtenkrant VLAM, een project dat in korte tijd uit de grond gestampt moest worden. Wat ben ik blij dat ik het gezonde verstand had om Alex nog te laten meelezen: hij haalde er nog zo'n 100 fouten uit! Spelfouten, grammaticale missers, interpunctie-debacles. Wat een geluk; door zijn hulp is de krant uiteindelijk foutloos onder 80.000 mensen verspreid.’

Zelfstandig journalist Annemiek Verbeek publiceert o.a. in Het Parool en publieksbladen als Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer en Viva Mama.