De geboorte

 

Op 5 december 2013 overlijdt de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Een man die immens veel voor zijn land heeft betekend. Maar ook daarbuiten werd hij gerespecteerd en gewaardeerd. Overal ter wereld wordt in het nieuws uitgebreid stilgestaan bij zijn overlijden. Met een kop koffie in de hand zet ik mijn tv aan, nieuwsgierig naar wat RTL4 hierover te melden heeft. De nieuwszender laat toespraken zien van de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu en de Britse premier David Cameron. Ook prins William en zijn Kate uit Groot-Brittanië geven acte de présence om hun verdriet over dit verlies te verwoorden. Groot-Brittanië? Groot-Brittanië? Ik staar naar de woorden die onder in het beeld verschijnen. Weten ze bij RTL4 nou godverdomme nog niet hoe ze dat moeten spellen? Geërgerd pak ik mijn smartphone, klaar om die analfabeten met een tweet eens flink de oren te wassen. Snel scan ik de recente tweets van de mensen die ik volg: indrukwekkende teksten die verwijzen naar het icoon van de anti-apartheidsbeweging dat niet langer onder ons is. Al lezende stijgt het schaamrood naar m’n kaken. Kom ik aan met mijn zure, in dit verband totaal irrelevante tweet over een nieuwszender die niet kan spellen. Ik besluit RTL4 met rust te laten en verwijder het berichtje dat ik klaar had staan om te verzenden. Maar mag ik het hier dan wel even kwijt? Lieve piepeltjes van RTL4, voor eens en voor altijd: het is Groot-Brittannië. Met tweemaal ‘t’ en tweemaal ‘n’!

 

Heeft u een bestaande tekst, maar twijfelt u aan de kwaliteit ervan? taAL&tEXt schaaft ‘m graag voor u bij. Of dat nu een korte advertentietekst is, een wat langere foldertekst of een uitgebreide jaarverslagtekst, ik zorg ervoor dat u uiteindelijk een ‘lekker bekkende’, goed lopende tekst heeft. Zo heb ik onder andere via communicatieadviesbureau ZoLoo website- en andere teksten geredigeerd voor verschillende organisaties.

‘Alex huur ik graag in, omdat hij simpelweg veel toegevoegde waarde levert. Ik vertrouw hem blind, dus als ik het te druk heb, vraag ik Alex wat van me over te nemen. Altijd tot volle tevredenheid. In sommige producties blijft de context wel eens vaag of mist er samenhang waar ik dan mijn vinger niet op kan leggen. Dan weet Alex net de juiste vragen te stellen zodat alle onduidelijkheden naar boven komen. Met als resultaat een effectieve en echt informatieve productie. Zo weet ik zeker dat hij nu het liefst dit stukje ook nog aanpakt. "Is het toegevoegde waarde leveren of geven...?" ALEX!!!!’

Brigitte van der Loo is communicatieadviseur en tekstschrijver/redacteur bij Zoloo.