De geboorte

 

Op 5 december 2013 overlijdt de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Een man die immens veel voor zijn land heeft betekend. Maar ook daarbuiten werd hij gerespecteerd en gewaardeerd. Overal ter wereld wordt in het nieuws uitgebreid stilgestaan bij zijn overlijden. Met een kop koffie in de hand zet ik mijn tv aan, nieuwsgierig naar wat RTL4 hierover te melden heeft. De nieuwszender laat toespraken zien van de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu en de Britse premier David Cameron. Ook prins William en zijn Kate uit Groot-Brittanië geven acte de présence om hun verdriet over dit verlies te verwoorden. Groot-Brittanië? Groot-Brittanië? Ik staar naar de woorden die onder in het beeld verschijnen. Weten ze bij RTL4 nou godverdomme nog niet hoe ze dat moeten spellen? Geërgerd pak ik mijn smartphone, klaar om die analfabeten met een tweet eens flink de oren te wassen. Snel scan ik de recente tweets van de mensen die ik volg: indrukwekkende teksten die verwijzen naar het icoon van de anti-apartheidsbeweging dat niet langer onder ons is. Al lezende stijgt het schaamrood naar m’n kaken. Kom ik aan met mijn zure, in dit verband totaal irrelevante tweet over een nieuwszender die niet kan spellen. Ik besluit RTL4 met rust te laten en verwijder het berichtje dat ik klaar had staan om te verzenden. Maar mag ik het hier dan wel even kwijt? Lieve piepeltjes van RTL4, voor eens en voor altijd: het is Groot-Brittannië. Met tweemaal ‘t’ en tweemaal ‘n’!

 

Het schrijven van een tekst is een creatief proces. De tekstschrijver geeft er zijn persoonlijke draai aan. Dat moet natuurlijk in lijn zijn met wat de opdrachtgever wil. Daarom is een goede briefing, een persoonlijk gesprek tussen u en mij, één van de belangrijkste onderdelen van het proces om tot een tekst te komen waar u tevreden mee bent. taAL&tEXt luistert naar wat u wilt en gaat vervolgens met uw opdracht aan de slag. Bij Greenpeace en Milieudefensie schreef ik voor jong en oud uiteenlopende teksten over onderwerpen als klimaatverandering, giftige stoffen, bossen, oceanen en genetische manipulatie. Ik leverde onder andere bijdrages aan het Greenpeace-donateursblad, mailing- en folderteksten en de meest uiteenlopende kinderuitingen.

‘In zijn laatste functie bij Greenpeace Nederland als redacteur/tekstschrijver heeft Alex met veel enthousiasme en kunde teksten geschreven en geredigeerd voor onder meer ons jaarverslag, donateursblad en website. Hij werkte daarin plezierig en effectief samen met zijn collega’s om verhalen te identificeren, met inhoudelijke kennis en creatieve insteek op te schrijven, en op tijd af te leveren. Ook speelde hij een proactieve rol in het plannen en managen van de productie, van begin tot einde, van deze producten, waarin ook zijn sterkte in persoonlijke relaties met mensen naar voren kwam.’

Meike Baretta is afdelingshoofd mobilisatie en actie bij Greenpeace Nederland.