De geboorte

 

Op 5 december 2013 overlijdt de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. Een man die immens veel voor zijn land heeft betekend. Maar ook daarbuiten werd hij gerespecteerd en gewaardeerd. Overal ter wereld wordt in het nieuws uitgebreid stilgestaan bij zijn overlijden. Met een kop koffie in de hand zet ik mijn tv aan, nieuwsgierig naar wat RTL4 hierover te melden heeft. De nieuwszender laat toespraken zien van de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu en de Britse premier David Cameron. Ook prins William en zijn Kate uit Groot-Brittanië geven acte de présence om hun verdriet over dit verlies te verwoorden. Groot-Brittanië? Groot-Brittanië? Ik staar naar de woorden die onder in het beeld verschijnen. Weten ze bij RTL4 nou godverdomme nog niet hoe ze dat moeten spellen? Geërgerd pak ik mijn smartphone, klaar om die analfabeten met een tweet eens flink de oren te wassen. Snel scan ik de recente tweets van de mensen die ik volg: indrukwekkende teksten die verwijzen naar het icoon van de anti-apartheidsbeweging dat niet langer onder ons is. Al lezende stijgt het schaamrood naar m’n kaken. Kom ik aan met mijn zure, in dit verband totaal irrelevante tweet over een nieuwszender die niet kan spellen. Ik besluit RTL4 met rust te laten en verwijder het berichtje dat ik klaar had staan om te verzenden. Maar mag ik het hier dan wel even kwijt? Lieve piepeltjes van RTL4, voor eens en voor altijd: het is Groot-Brittannië. Met tweemaal ‘t’ en tweemaal ‘n’!

 

taAL&tEXt  is synoniem aan Alex Struyker Boudier, een 53-jarige Brabander, sinds 2017 woonachtig te Eindhoven. Ik ben opgegroeid met dove ouders. Met woorden iets duidelijk maken was dan ook niet altijd even gemakkelijk. Vandaar dat communicatie in mijn latere leven juist zo belangrijk werd. Het is zelfs doorslaggevend geweest voor mijn carrière. Helder en simpel communiceren is voor mij een belangrijk motto als het gaat om teksten voor zowel volwassenen als kinderen en jongeren.

Mijn praktijkervaring heb ik opgedaan bij milieuorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Daar schreef, (eind)redigeerde en vertaalde ik teksten voor jaarverslagen, fondsenwervende mailingen, websites, folders, advertenties, nieuwsbrieven, rapporten en magazines. Bij Greenpeace ontwikkelde ik bovendien uiteenlopend educatief materiaal voor kinderen en jongeren, zoals lesbrieven, nieuwsbrieven en informatiepakketten.

Ik geloof in de veelzijdigheid van de mens. Dat je veel meer dan één ding kunt. Sterker nog: dat je meerdere beroepen onder de knie kunt krijgen. Zo ben ik naast tekstschrijver/(eind)redacteur/vertaler ook schoonheidsspecialist. Kijk voor meer informatie over mijn salon en behandelingen op www.alexsb.nl of www.schoonheidssalonhaarlem.nl.